Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο συγγραφέας μέσα από την αυστηρή διάταξη μιας επιστολής στον Διοικητή των Κατοχικών δυνάμεων του Παρισιού μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της κατοχικής Γαλλίας, όχι αυτή της ηρωϊκής και αντιστασιακής, αλλά της Γαλλίας του δωσιλογισμού, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού. Η πνευματική της τάξη υποταγμένη στη ρητορική του εθνικοσοσιαλισμού περί ενωμένης Ευρώπης,  αδυνατεί να δει  ακόμη και την καταστροφική δύναμη του πολέμου που ποτέ δεν κάνει διακρίσεις.
Ο επιστολογράφος, διανοούμενος και ακαδημαϊκός, υποστηρικτής του στρατηγού Πεταίν, υμνητής του εθνικοσοσιαλισμού, σφοδρός υπέρμαχος της καθαρότητος της Αρίας φυλής, μέσα στη δίνη του πολέμου αναγκάζεται να μείνει μαζί με τη νύφη και τα εγγόνια του, αφού ήδη έχει ανακαλύψει ότι η Γερμανίδα νύφη του είναι Εβραία.
Ο έρωτας ξεφεύγει από το πλατωνικό του στοιχείο και συνυπάρχει με τις φρικαλεότητες του πολέμου, αντιμαχόμενος τις ιδεολογίες.
Ο Slocombe παρότι τηρεί την αυστηρή  φόρμα μιας επιστολής γραμμένη από διανοούμενο, εντούτοις ακολουθεί πιστά τους κανόνες πλοκής ενός μυθιστορήματος και κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη μέχρι το τέλος της. Οι χαρακτήρες αληθινοί και η μοίρα τελικά τραγική, δεν συγχωρεί ηρωισμούς και κάθε τέτοια απόπειρα συνθλίβεται κάτω από το βάρος του φόβου. Η ανθρώπινη φύση παρουσιάζεται ευάλωτη, όπως πραγματικά είναι και όχι ηρωική.
Το βιβλίο αξίζει να διαβασθεί

Σημείωση: Η επιστολή από την οποία εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το βιβλίο και στην οποία βασίσθηκε, υπήρξε πραγματικά και βρέθηκε μετά τον πόλεμο στα σκουπίδια ενός αρχείου αξιωματικού των Ναζί.


Χριστ. Λιτζερίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΟΥΜΠΙΝΑ - Η γκεζερά της Αθωότητας

  Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το e-shop των Εκδόσεων Ελκυστής, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:  You can get the book from ...