Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

OPERA ΡΟΥΣΑΛΚΑ


Με λύπη διάβασα στις εφημερίδες ότι την περασμένη Παρασκευή κατά την πρεμιέρα της Οπερας του Ντβοζαρκ «Ρούσαλκα», η οποία ήταν συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Opera de Nice, στην είσοδο του θεάτρου Ολύμπια, μέλη της ορχήστρας της Ε.Λ.Σ που συμμετείχαν στην παράσταση μοίραζαν στο κοινό φυλλάδια με τα οποία κατάγγειλαν τη σκηνοθέτιδα της παράσταση Μαριόν Βασερμάν ότι αλλοιώνει το libretto του έργου προσδίδοντας στον κεντρικό ήρωα ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές.
Παρότι η παράσταση κύλησε ομαλά , παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου, χωρίς ακρότητες ή χυδαιότητες, στο τέλος το κοινό άρχισε να αποδοκιμάζει την ορχήστρα με φωνές και γιουχαίσματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειροκροτήματος των καλλιτεχνών με αποκορύφωμα την εμφάνιση της σκηνοθέτιδος την οποία αγενέστατα δεν επέτρεψαν καν να μιλήσει!!!

Δεν είδα την παράσταση και δεν γνωρίζω τι διαδραματίσθηκε στη σκηνή του θεάτρου, αλλά με θλίβει εν έτει 2009 η ύβρις των συνδικαλιστών μουσικών επί της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που υπηρέτησαν μάλιστα, αλλά και η ύβρις του κοινού απέναντι στους ανθρώπους που δημιούργησαν την παράσταση. Όσο δίκαιο και αν είχαν εναντίον της Ορχήστρας, που εκφράσθηκε μάλιστα με συνθήματα του τύπου «να πάει να παίζει η Ορχήστρα στην Τεχεράνη και να φοράει και μπουργκα», δεν έπρεπε σε καμμία περίπτωση να φθάσει η διαμαρτυρία μέχρι την αγενέστατη και αφιλόξενη συμπεριφορά εναντίον της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας και των ηθοποιών. Ίσως είναι καιρός να αρχίσουν και οι συνδικαλιστές να αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στο εκφράζω γνώμη και υβρίζω. Η οργή και η ύβρις εναντίον δικαίων και αδίκων δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ένα πολιτισμένο έθνος και μάλιστα ελληνικό. Κρίμα……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου