Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Η ΓΕΝΝΗΣΗ
Γεννήθηκα μια 5η Νοεμβρίου στη Σαλονίκη πριν από μερικά χρόνια στο Ρωσικό Νοσοκομείο. Πόσα; Δεν θυμάμαι έχει περάσει καιρός. Ούτε η μάνα μου θυμόταν αν έβρεχε εκείνη τη μέρα, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι έβρεχε. Ως πρωτότοκο θα μου δίνανε φυσικά το όνομα του Παππού.
Στο χωριό ο Παππούς, αφού έλαβε τα μαντάτα, έβγαλε από το μπαούλο τις χρυσές λίρες, τις γυάλισε κι ύστερα κέρασε στο καφενείο όλο το χωριό γκαζόζες για τη γέννηση, αλλά ποιο πολύ για το φύλο. Γεννήθηκε παιδί!! Ήταν χουβαρδάς ο Παππούς μου. Η γιαγιά μου έβγαλε το μέλι, να με μελώσει, με ένα γλυκό χαμόγελο, απαντώντας με περηφάνεια στις γειτόνισσες που ρωτούσαν τι έκανε η μάνα μου: «Παιδί!!» Λες και υπήρχε περίπτωση να κάνει κουτάβι, αν και, όπως θυμάμαι, τα διπλανά σε έμενα νεογέννητα περισσότερο με κουτάβια έμοιαζαν. Εγώ ήμουν όμορφος !!!
Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο έβλεπα συνεχώς από πάνω μου γυναίκες με άσπρες μπλούζες και άκουγα απέξω έναν παράξενο υγρό θόρυβο. Η βροχή που σας έλεγα!! Ένας άνδρας με χοντρά γυαλιά και άσπρη ρόμπα ήρθε από πάνω μου, με κοίταζε με περιέργεια ανάμεσα στα σκέλη, δεν κατάλαβα γιατί, αφού όλοι ήξεραν ότι είμαι «παιδί», ενώ εγώ καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης ήθελα να πάω τουαλέτα. Κάποια όμως άγνωστη δύναμη με κρατούσε σφιχτά ανάμεσα σε δυο όμορφα βυζιά – καλά ήταν δε λέω – μέχρι που βγήκαν τα χιλιάρικα από την τσέπη του πατέρα μου και ως δια μαγείας ελευθερώθηκα. Η συναλλαγή έλαβε χώρα στον διάδρομο και είναι αλήθεια δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί πλήρωσε πολλά λεφτά ο πατέρας μου για να με αφήσουν να πάω τουαλέτα, στην οποία τελικά δεν πρόλαβα καν να πάω. Ενήλικος ξανά όταν μπήκα σε νοσοκομείο, αρκετές φορές, διαπίστωσα ότι δεν έχασα και τίποτα τότε. Από τότε όμως, όταν βλέπω γυναίκα σε δημόσια τουαλέτα πίσω από ένα τασάκι με κέρματα (δραχμές ή ευρώ δεν έχει σημασία καμμία) δεν της δίνω τίποτα, γιατί φοβάμαι μήπως δεν προλάβω να μπω στην τουαλέτα και πάνε τσάμπα τα φράγκα.
Η διαδρομή από τη Σαλονίκη στο χωριό με ένα παλιό «αγοραίον» του Αλανιάρα, όπως ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του ταξιτζή, μου έμεινε αξέχαστη. Το χοροπήδημα μέσα αντί να με νανουρίσει μου άνοιξε την όρεξη για ταξίδι όπως και το κροτάλισμα της γερής μηχανής του. Το πέρασμα στο «σάλι» (πορθμείο) του Ισθμού της Ποτίδαιας με συγκίνησε τόσο, όσο και το χρώμα της θάλασσας. Ο ήχος της μηχανής της κούρσας και το θαλασσινό νερό σε συνδυασμό με τη βροχή που έπεφτε, θα σημαδέψουν το ταξείδι μου.
Η πρώτη μέρα στο χωριό, ήταν ιστορική. Στο σπίτι όλοι ήταν παραταγμένοι και με περίμεναν. Ο Παππούς η Γιαγιά, μια Φοράδα, ένα Μουλάρι, ένας Γάιδαρος, τρεις τέσσερεις Κατσίκες, ένα Σκυλί, μια Γάτα και μερικές Κότες με έναν Πετεινό. Τα τετράποδα με εντυπωσίασαν, μερικά δε περισσότερα από άλλα, όπως πχ συμπάθησα τη φοράδα και το σκυλί και πήρα με κακό μάτι τις κατσίκες και τη γάτα. Όλα τους όμως τελικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή μου.
Ο Παππούς, ως ο απόλυτος μονάρχης, αφού με πλησίασε πρώτα, με εξέτασε εξονυχιστικά σε όλο το σώμα, φοβούμενος μη βρει κανα σφυροδρέπανο πάνω μου (Το Ρώσικο νοσοκομείο που σας έλεγα) και γίνει ρεζίλι στους χωριανούς του. Αμέσως κατάλαβα ότι μου έτυχε δεξιό χωριό. Δεν με χαλούσε εκείνη τη στιγμή, διότι ένοιωθα σημαντικός με τόση κουστωδία γύρω μου.
Αφού βεβαιώθηκε για την πολιτική καθαρότητα του απογόνου του, με σήκωσε ψηλά στα χέρια, τάζοντάς μου όλη την περιουσία του συν τις χρυσές λίρες, που σημειωτέον μετά το γυάλισμα τις είχε καταχωνιάσει πάλι στο μπαούλο και έτσι μέχρι σήμερα δεν έχω δει τι χρώμα έχουν. Με τα χρόνια διαπίστωσα ότι και η ακίνητη περιουσία δεν ξεπερνούσε τις τρείς τέσσερεις οριζόντιες γραμμές του Ε9 και είχε και τέσσερα παιδιά (αγόρια) κληρονόμους.
Τη σκηνή αυτή έφερα αργότερα στο μυαλό μου όταν είδα το μικρό λιονταράκι το Σίμπα να τον σηκώνει ψηλά ο γεροπίθηκος στην άκρη του βράχου και όλοι να προσκυνούν το νέο βασιλιά. Κάπως έτσι είχα νοιώσει κι εγώ τότε: ως νέος βασιλιάς, μέχρι που ξαφνικά βρέθηκα να μετρώ τα εσωτερικά σκαλοπάτια του σπιτιού (ήταν μαιζονέτα, πάνω κατοικούσαν οι άνθρωποι και κάτω τα ζώα) μέχρι το δέκα. Τόσα ήταν τα σκαλοπάτια. Έτσι ο αριθμός δέκα με ακολουθούσε συνέχεια στη μαθητική μου ζωή, όσον αφορά τα μαθηματικά τουλάχιστον. Δέκα είχα στο δημοτικό, δέκα και στο γυμνάσιο. Ίσως αν είχε περισσότερα σκαλοπάτια η σκάλα να γινόμουν καλύτερος στα μαθηματικά και σήμερα να ήμουν ένας αστροφυσικός ή έστω ένας ταμίας σε τράπεζα. Πέρα από την εξάσκηση στα μαθηματικά όμως, αυτή η ελεύθερη πτώση εκγύμνασε το μυαλό μου – από τα χτυπήματα - και έτσι από τότε συνεχώς ονειρεύομαι με ανοιχτά τα μάτια, σιχαίνομαι τις μαιζονέτες και έχω αλλεργία με την ακίνητη περιουσία γενικά.
Ο πατέρας μου εξοργίσθηκε με την επιπολαιότητα του Παππού και για πρώτη φορά επαναστάτησε εναντίον του, η Γιαγιά μου άρχισε να με ξεματιάζει από τα κακά μάτια που με είδαν εκεί στο κόκκινο νοσοκομείο, συγγνώμη Ρωσικό, και η καημένη η μάνα μου λαχτάρισε για τη ζωή του αγοριού της. Εγώ την είδα άκρως διασκεδαστική τη φάση και έβαλα τα γέλια κοιτάζοντας τον αποσβολωμένο Παππού. Αυτό δεν του άρεσε καθόλου και από τότε με υποπτεύονταν ως κρυφοκομμουνιστή. Ίσως γιαυτό δεν μου έδωσε τελικά τις χρυσές λίρες και την ακίνητη περιουσία του.
Σε μια μέρα όμως είχα μάθει ήδη πολλά. Έμαθα να μετρώ ως το δέκα. Να συμπαθώ τα ζώα. Να αδιαφορώ για τα χρήματα και τα ακίνητα. Να αγαπώ τη θάλασσα, τα ταξίδια και τα αυτοκίνητα, να κρύβω τις κομμουνιστικές καταβολές μου, να λατρεύω τα βυζιά των γυναικών, να αντιλαμβάνομαι το εφήμερο της δόξας, να αντιπαθώ τις συναλλαγές με χιλιάρικα σε διαδρόμους νοσοκομείων και να αγαπώ τη … βροχή και τη Σαλονίκη.
5 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΡΟΥΜΠΙΝΑ - Η γκεζερά της Αθωότητας
Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το e-shop των Εκδόσεων Ελκυστής, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: You can get the book from ...
Κατ' αρχάς, ευτυχισμένα γενέθλια, χρόνια καλά, όμορφα, δημιουργικά, όπως εσύ τα επιθυμείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποστ με άφησε άφωνη... Όμορφος, μεστος και πρωτότυπος τρόπος αφήγησης! Το έχω ξαναπεί ότι μου αρέσει πολύ το πώς αντιμετωπίζεις την ζωή και την πραγματικότητα. Με συγκίνησε κυρίως η περιγραφή της "μεζονέτας", γιατί και η μητέρα μου μού έχει πει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα παρόμοιο σπίτι, ενώ η εικόνα της πρώτης σου επαφής με τα ζώα μου θύμισε πίνακα του Σαγκάλ*!
Εύχομαι να... μη θεραπευτείς ποτέ από την αλλεργία στην ακίνητη περιουσία ;-)
*κυρίως αυτόν: http://www.paintings2enjoy.com/assets/Paintings/IandTheVillage.jpg
Ευφυέστατο το κείμενό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνεις με ξεχωριστό τρόπο καταπληκτικές εικόνες μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί...
χρόνια σου πολλά και καλά!
Χρόνια σου πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι εξηγούνται όλα λοιπόν!
:)
χρόνια πολλά λοιπόν Σκορπιέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήαπόλαυσα την αφήγησή σου, σε πολλά σημεία ταυτίστηκα... εποχές, βιώματα, σκέψεις...
μια βροχή του Νοέμβρη πάντα μέσα μας...
Σ΄ευχαριστώ Ανέφελη για τις ευχές σου. Ωραίος ο πίνακας του Σαγκάλ. Δεν τον γνώριζα, αλλά ταιριάζει στις εικόνες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ
Σ΄ευχαριστώ "απλοΠοίηση" για τις ευχές και τα καλά σου λόγια. Κάτι τέτοιες μέρες που γιορτάζουμε τη γέννησή μας, αυτές οι εικόνες στήνονται μπροστά μας με έντονα χρώματα, χαρούμενες και μας κάνουν παρέα.. Γι΄αυτό κι εγώ τις έκανα δώρο στον εαυτό μου σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ
Σας ευχαριστώ για τις ανώνυμες ευχές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βροχή του Νοέμβρη θα μας ακολουθεί Μωβ. Μάλλον αυτές τι μέρες είχες κι εσύ ή θα έχεις τη γενέθλια γιορτή σου. Σου εύχομαι λοιπόν ετεροχρονισμένα ή προκαταβολικά χρόνια πολλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές
Νασαι καλά
Στ αληθεια, εμεινα κολλημένη να το διαβάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικο κείμενο :)
Χρόνια σου πολλά Σκορπιέ...
Remember, remember the fifth of November...
Την καλημέρα μου Christine. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Το έγραψα και για να διασκεδάσω όλους εσάς που υπομένετε και διαβάζετε όσα γράφω κατά καιρούς. Χαίρομαι που σου άρεσε, ελπίζω να διασκέδασες κιόλας.
ΑπάντησηΔιαγραφή